Makaleler

MAKFED MEYEM, MYK Yetkilendirilmesi 31 Ocak 2018 itibariyle tamamlandı.

Mesleki Yeterlilik Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşumuzun sektörümüze ve ülkemize hayırlı olmasını dileriz.

Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu, “toplumumuzun yaşam kalitesinin artmasına ve ülkemizin sürdürülebilir gelişmesine hizmet eden Makina İmalat Sektörünün, kalite, teknoloji geliştirme ve yenilikçilikte uluslararası düzeyde rekabetçi bir yapıya ulaşmasına katkı sağlama” vizyonu çerçevesinde, Ankara Kalkınma Ajansı desteği ile bir “Sınav ve Belgelendirme Merkezi” kurulmasına yönelik bir yıldır yürüttüğü proje sonunda aşağıdaki yetki alanı dahilinde MYK Yetkilendirilmesini 31 Ocak 2018 itibariyle sağladı.

  • 10UY0002-4/02 Makine Bakımcı (Seviye 4)
  • 12UY0105-3/00 Makine Montajcısı (Seviye 3)
  • 12UY0105-4/00 Makine Montajcısı (Seviye 4)

MAKFED MEYEM projesi, makine sektörü için işsizlerin ve düşük gelirli çalışanların istihdam edilebilirlikleri ve gelir düzeylerinin artırılması, bu kişilerin hayat boyu öğrenme sürecinin desteklenmesi ve nitelikli, belgeli işgücü anlayışının geliştirilmesi bakımından önem taşıyor. Projeyle birlikte, çalışanların niteliklerinin tespit edilmesi ve bu çerçevede istihdam piyasalarına uyumlu hale getirilebilmesine yönelik olarak bireylerin belgelendirilmesi alanında faaliyet gösterilecek.

Mesleki Yeterlilik Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşumuzun sektörümüze ve ülkemize hayırlı olmasını dileriz.

ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ

İlk, orta ve yükseköğretim dahil, mesleki, genel ve akademik eğitim ve öğretim programları ve diğer öğrenme ortamlarında kazanılan tüm yeterlilik esaslarını tanımlayan, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi ile uyumlu olacak şekilde tasarlanan Türkiye’nin ulusal yeterlilik çerçevesi kapsamında oluşturulan Ulusal Mesleki Yeterlilik Sisteminin kurulmasındaki temel amaç eğitim ile iş yaşamının nitelik talepleri arasında işlevsel bir bağ kurmaktır.

Bu sistem, Türkiye'nin küresel ekonomide rekabet edebilmesi için ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesini amaçlamaktadır. İş dünyasının işgücüne yönelik mevcut ihtiyaçları ve geleceğe dönük eğilimleri, hazırlanmasına katkı sağlayacağı ulusal meslek standartları yoluyla eğitim sistemine yansıtılmaktadır. Yine eğitim dünyası da amaçlarından birisi olan nitelikli iş gücünün yetiştirilmesini bu sistem sayesinde etkin ve esnek bir şekilde gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır.

Sistemin önem arz eden diğer bir yönü ise hayat boyu öğrenme anlayışını kabul etmesidir. Bu kapsamda herhangi bir eğitim almadan çalışarak beceri edinen bireyleri sahip oldukları becerileri belgelendirmeleri, bireylere farklı meslekler veya sektörler arasında yatay ve dikey geçişleri sağlaması, bulunduğu sektörde ve icra ettiği meslekte ortaya çıkan yeni gelişmeleri esnek bir şekilde mesleğine yansıtabilmesi ve bunu belgelendirebilmesi gibi imkanlar bu sistem sayesinde mümkün olmaktadır.